címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 30. | vasárnap
Pál napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Váci Helyi Választási Iroda vezetője:
Dr. Zsidel Szilvia jegyző
Címe:2600 Vác, Március 15. tér 11. 131. iroda
Telefonszáma: 27/314-130, 27/513-472
E-mail címe: valasztas@varoshaza.vac.hu

Váci Helyi Választási Bizottság tagjai:
Dr. Oroszi Sándor elnök
Dr. Paulik György elnökhelyettes
Dr. Kiss Róbert Attila választott tag
Dr. Fekete László póttag
Dr. Kmetty Ildikó póttag
Ványi Lászlóné megbízott tag
Csáki Tibor megbízott tag
Matz-Molnár Krisztina megbízott tag
Ihász István József megbízott tag
Dodekné Varga Ilona megbízott tag

A Választási Bizottság és a Választási Iroda hivatali helyisége:
2600 Vác, Március 15. tér 11. 131. iroda
telefonszáma: 27/314-130, 27/513-472
telefax száma: 27/513-414

Választási ügyintézés
Ügyintézés

2024. évi általános választások
Választópolgároknak
Választópolgároknak információk
Jelölteknek
Jelölteknek információk
Szavazókörök
Szavazóhelyiség-kereső
Korábbi választások
Választások

Váci Helyi Választási Iroda vezetőjének 3/2023. (XI.30.) határozata


A Váci Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.) 306/A.§. § (1) bekezdése alapján Vác város területén az egyéni választókerületek területi beosztását e határozat mellékleteként állapítom meg.

Határozatomat a Ve. 306/B.§ alapján a helyben szokásos módon a Váci Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2600 Vác, Március 15. tér 11.), valamint a városi honlapon (www.vac.hu) tizenöt napra közzéteszem.

A határozat ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújthat be az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet, jogszabálysértésre hivatkozással. A bírósági felülvizsgálati kérelmet a Budapest Környéki Törvényszéknek címzett, de a Váci Helyi Választási Irodához személyesen (2600 Vác, Március 15. tér 11.), levélben, telefaxon vagy elektronikus levélben (jegyzo@varoshaza.vac.hu), illetve olyan elektronikus dokumentumként lehet benyújtani, amelyet a kérelem benyújtójának jogi képviselője vagy a Ve. 224. § (5) bekezdésben meghatározott esetben a kérelem benyújtója minősített elektronikus aláírásával látott el. Ha a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet elektronikus dokumentumként nyújtja be, annak mellékleteit a kérelmező oldalhű másolatban elektronikus okirati formába alakítja.
A bírósági felülvizsgálatot úgy kell benyújtani, hogy az a jelen határozat közzétételétől, 2023. november 30. napjától számított 15 napon belül, de legkésőbb 2023. december 15-én 16.00 óráig megérkezzen. A fenti határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.
A bírósági felülvizsgálatnak tartalmaznia kell
- a kérelem hivatkozási alapját,
- a kérelem benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét,
- a kérelem benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a személyazonosságát igazoló igazolványának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát.
A bírósági felülvizsgálati kérelem tartalmazhatja benyújtójának telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetve kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.
A bírósági felülvizsgálatban új tények és bizonyítékok is felhozhatók. A fellebbezés tárgyi illetékmentes.
A bírósági felülvizsgálati eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy - a szakvizsga-bizonyítvány egyszerű másolatának csatolásával – saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül eljárhat.

I N D O K L Á S

A Ve. 306/A. § alapján a tízezernél több lakosú településen az egyéni választókerületeket a helyi választási iroda vezetője alakítja ki. A választókerületek kialakításának kérdésében a helyi választási iroda vezetője előzetesen kikéri a helyi választási bizottság véleményét, amely azonban a helyi választási iroda vezetőjét nem köti.
Az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy
a) azok összefüggő területet alkossanak,
b) a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen.
Az egyéni választókerületek kialakításakor az egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számtani átlagától – a településszerkezeti, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra figyelemmel – legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el.
A helyi választási iroda vezetője a választókerületek kialakításáról szóló – az egyéni választókerületek határát, a központi névjegyzék alapján az egyéni választókerületben választásra jogosultak számát, az egyéni választókerület választásra jogosultjai számának a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérésének mértékét, az öt százaléknál nagyobb eltérés indokát, valamint a helyi választási bizottság véleményét is tartalmazó – határozatát a helyben szokásos módon tizenöt napra közzéteszi. (Ve. 306/B. §)
A helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, ha
a) a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma,
b) valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérése meghaladja a húsz százalékot. (Ve. 306/C. §)
A 306/A. § (3) bekezdésében és a 306/C. § b) pontjában foglalt eltérés mértékét a központi névjegyzéknek az általános választást megelőző év szeptember 1-jei adatai alapján kell megállapítani. (VE. 306/D. §)

Az egyéni választókerületek felülvizsgálatánál megállapítottam, hogy 10 egyéni választókerület közül az 01. számú EVK +8,39 %-kal, a 02. számú EKV -9,72 %-kal, a 03. számú EVK -4,54 %-kal, a 04. számú EVK -5,47 %-kal, az 05. számú EVK -19,84 %-kal, a 06. számú EVK +20,31 %-kal, a 07. számú EVK -5,40 %-kal, a 08. számú EKV +15,92 %-kal, a 09. számú EVK -5,01 %-kal, a 10. számú EVK +5,19 %-kal tér el az átlagos létszámtól.
Fentiek alapján a 05. számú EVK, a 06. számú EVK és a 08. számú EVK nem felelt meg a Ve. 306/A.§ (3) bekezdésében foglaltaknak, mivel több, mint 15%-kal tért el a választópolgárok száma a számtani átlagtól.
2023. szeptember 1-én a központi névjegyzék adatai alapján Vácon a választásra jogosultak száma 27332 fő, az átlagos létszám 2733 fő volt.

A választópolgárok magas számára tekintettel másik szavazókörbe történő átcsoportosítás vált szükségessé, továbbá a legutolsó felülvizsgálat óta eltelt időszakban keletkezett új címek körzetbe sorolását is végre kellett hajtani.
A felülvizsgálatot követően az eltérések az alábbiak szerint alakulnak:
Az 01. számú EVK +6,61 %-kal, a 02. számú EKV -3,64 %-kal, a 03. számú EVK -4,85 %-kal, a 04. számú EVK -9,44 %-kal, az 05. számú EVK -11,97 %-kal, a 06. számú EVK +1,87 %-kal, a 07. számú EVK +7,42 %-kal, a 08. számú EKV +3,89 %-kal, a 09. számú EVK +4,70 %-kal, a 10. számú EVK +5,40 %-kal tér el az átlagos létszámtól.
Az eltérést indokolják az évek óta megfigyelhető lakosságszám csökkenések a negatív eltéréseknél, míg ezzel szemben a pozitív többletnél éppen a lakosságszám jelentős növekedése okozza az eltérést a lakóparkok, társasházak építésével. Összességében elmondható, hogy a választókerületre jellemző demográfiai összetétele kihatással van a folyamatos lakosságszám változásra.

A választókerületek kialakításának kérdésében előzetesen kikértem a helyi választási bizottság véleményét a Ve. 306/A. § alapján. A HVB a 2023. november 29-én tartott ülésén egyetértett a tervezett változásokkal.

Határozatom a hivatkozott jogszabályhelyeken alapul. A jogorvoslati lehetőséget a Ve. 307/Q. § határozza meg, az illetékmentességről az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2. melléklet XIII. Egyéb cím 8. pontja alapján adtam tájékoztatást.

Vác, 2023. november 30.

Dr. Zsidel Szilvia
HVI vezető

Záradék:
Jelen határozatot és a hozzátartozó mellékleteket 2023. november 30.-án Vác város honlapján, valamint a Váci Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján közzétettem.

Dr. Zsidel Szilvia
HVI vezető

EU pályázatok