címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. szeptember 27. | péntek
Adalbert napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szent István-napi ünnepség városunkban

Szent István-napi ünnepség városunkban

A bizonytalan időjárási helyzet miatt idén augusztus 20-án a művelődési központban emlékezett meg a város államalapító királyunkra. Az eseményen kitüntetések átadására is sor került. Az ünnepség helyszínén a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium díszsorfallal tisztelgett Szent István király és az államalapítás emléke előtt.

Még a városi ünnepség megtartását megelőzően városunk vezetői, az egyházak, a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és a váci polgárok elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait államalapító Szent István királyunk Konstantin téri szobránál.

A művelődési központ színháztermében a Himnusz eléneklése és a Váczi Néptáncegyüttes műsora után ünnepi beszédének bevezetőjében Matkovich Ilona felidézte az államalapítást megelőző időszak történéseit, az ebben közreműködők felelősségteljes, hatalmas munkáját, kiemelve az azóta is meghatározó társadalmi konszenzus fontosságát.

A polgármester ezután kitért a hazánk és városunk elmúlt években átélt nehézségeire. Mint mondta, ezen időszak alatt a helytálláson és a közös erőfeszítésekkel megoldott gondokon volt a hangsúly. Értékelése szerint ennek sikerét mutatja a júniusi helyi választás eredménye. „Nem ismételni szeretnénk az elmúlt éveket, hanem meghaladni. Ezen ünnepi alkalommal ígérem önöknek, hogy a következő öt évben folytatni fogjuk a megkezdett munkát. Bátorsággal, a megoldásokra törekedve, de a nehézségeket nem elhallgatva kívánunk dolgozni. A legszélesebb egyetértésben, a város érdekében, a közös otthonunkért.” – zárta ünnepi beszédét Matkovich Ilona polgármester.

Ezt követően Horváth István, a Magyar Állami Operaház szólistája énekelte el Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának „Hazám, hazám” című áriáját.
Az ünnepség folytatásaként dr. Borsi Attila református lelkész szentelte meg az idei gabonatermésből készült új kenyeret, majd a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában csendült fel Beethoven István, a király operájának nyitánya.

Hagyományosan az államalapításra emlékező ünnepségen került sor több városi kitüntetés átadására. Vác díszpolgára lett Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, városunk szülötte. (A díjazott nem volt jelen, a kitüntetést egy későbbi időpontban veszi át.)

Egyéni „Pro Urbe” kitüntetést érdemelt ki dr. Huszágh Hedvig gyermekorvos és dr. Kovács Tibor korábbi címzetes főjegyző. Posztumusz „Pro Urbe” díjjal ismerték el a tavasszal elhunyt egykori országgyűlési és önkormányzati képviselő, Lajtai István városért végzett munkáját. (A kitüntetést fia vette át.)

A „Vác Város Egészségügyéért” elismerést idén dr. Monostori Klára gyermekorvos és Karácsony Klaudia Katalin iskolai védőnő érdemelte ki.

A kitüntetéseket Matkovich Ilona polgármester adta át.

(A kitüntetettek méltatása mellékletünkben olvasható.)

Városunk augusztus 20-i ünnepsége idén is a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Képünkön balról jobbra: dr. Monostori Klára, dr. Huszágh Hedvig, dr. Kovács Tibor, Matkovich Ilona, Karácsony Klaudia Katalin, ifj. Lajtai István

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Csatolt dokumentumok:
meltatasdijakhoz.pdf

EU pályázatok