címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. szeptember 27. | péntek
Adalbert napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Ötödször is Vác a Tiéd!

Ötödször is Vác a Tiéd!

Ma ismét egésznapos családi programként kerül megrendezésre az immár hagyományos városismertető programsorozat, a Vác a Tiéd! (A tervezett idei program képünkön) Az alábbiakban az előző négy hasonló eseményre tekintünk vissza.

A „Vác a Tiéd!” elnevezésű egynapos program a francia testvérvárosunkban, Deuil-la-Barre-ben már hagyományként évente megtartott esemény mintájára 2020. július 12-én vasárnap zajlott le először Vácon. Az induláshoz nagy segítséget a nyújtott városunk francia kapcsolattartója, Mészárosné Horváth Erzsébet.

A nyílt nap ingyenes programjainak célja az új váci lakosok mellett a régi, érdeklődő városi polgárok számára is egy ismeretterjesztő, a Városháza életébe, Vác ismert és kevésbé köztudatban lévő sajátosságainak bemutatására fókuszáló esemény, mely az itt élőket közelebb hozza a városhoz.

Az első alkalommal a délelőtt 10 órától kezdődő egész napos programsorozatban volt interaktív kiállítás, bábszínházi előadás, családi kvíz, a gyermekeknek szabadon használható játékok, ügyességi és elméleti feladatok.

Már az első programon és azóta is minden alkalommal az érdeklődők megismerkedhettek a Városháza barokk épületével, lehetőség volt bejárni azokat a termeket is, ahol sokszor a városunk életét meghatározó döntések születtek.

Szintén állandó program a nyílt napon, hogy a Tragor Ignác Múzeum egy városi sétán ismerteti meg Vác fontosabb helyszíneit, sok érdekes, de kevéssé ismert információt megosztva a résztvevőkkel.

2021-ben is nagy siker volt a program. Szerencsére ekkor a vírus miatti korlátoktól mentesen fogadhatták a résztvevőket. A nap folyamán a gyermekeket ismereteket fejlesztő játékok és interaktív kiállítás várta, de volt lufihajtogató bohóc és a gólyalábas figurák is nagy sikert arattak.

Ekkor is több csoportban ismerkedhettek meg a Városháza barokk épületével, járták be a patinás termeket. A panorámabusz utasai a várossal, a belvárosi séta résztvevői a barokk középületekkel, azok történelmével ismerkedhettek. Az egésznapos ingyenes programkavalkádot a Katáng együttes nagy sikerű koncertje zárta.

A harmadik, 2022. júliusi nyílt napon a Városháza mellett a Pannónia Ház udvara is helyet adott programoknak. Az eseménysor az Iszkiri zenekar koncertjével vette kezdetét. Eközben az udvaron a Játékos Tudomány interaktív kiállítását próbálhatták ki a kisebbek és a nagyobbak.

Egy helytörténeti ismertető („itt lakunk mi”) lehetőséget teremtett minden érdeklődő számára, hogy információt szerezzen egykori, vagy jelenlegi lakóhelye múltjáról. A várost ezúttal is meg lehetett tekinteni a panorámabuszról. De sor került ismét a Városháza bemutatására, a polgármester pedig saját irodáját bemutatva fogadta az érdeklődőket. A múzeumi séta sikere után zárásként a gyerekeket Csernik Szende mesemondó lábbábos szórakoztatta.

A 2023-ban szintén júliusban megtartott esemény minden korábbinál nagyobb érdeklődést váltott ki. A szokásos és kibővített játékparkkal hívogató gyermekelfoglaltságok mellett a felnőtteknek vetítettképes ismertető adott tájékoztatást arról, hogy lakókörnyezetük helyén mi is volt korábban, kik éltek ott.

Gyalogosan a Mesél a Főtér című ismeretterjesztő sétán, buszutazással pedig a panorámabusz útvonalának épületeivel, Vác gazdag műemléki környezetével lehetett megismerkedni. De természetesen szorgoskodott a lufihajtógató bohóc és bűvész is ámulatba ejtette a kicsiket. Volt lehetőség kipróbálni kinek-kinek festőművészeti tehetségét is.

A polgármesteri iroda teljesen megtelt a kulisszák mögötti bepillantást engedő tájékoztatóra. Ismert váci személyiségek, művészek kerekasztal beszélgetésen vallottak városszeretetükről. A tavalyi program Thuróczy Szabolcs előadásával zárult, aki Bödöcs Tibor Meg sem kínáltak című „kocsmaáriáját” adta elő.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok