címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. augusztus 22. | csütörtök
Menyhért és Mirjam napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Folyik a Széchenyi utca járhatóságának rendbetétele

Folyik a Széchenyi utca járhatóságának rendbetétele

Régi és folyamatos panasza a váciaknak és a városba érkezőknek, hogy városunk legforgalmasabb utcájának burkolata balesetveszélyes. Az idősek, a kerékpárosok és a babakocsis anyukák számára különösen sok akadályt jelent.

A panaszok orvoslásának módjára kikérték a polgárok véleményét, majd a minél kevesebb gyalogos akadályozás és a rendelkezésre álló költségek megfelelő felhasználását figyelembe véve megtörtént a munkák tervezése, ütemezése. Egy hete pedig már folyik a kivitelezés.

A Széchenyi utca felújítása három ütemben valósul meg.
- az első az utca 10-es előtti szakasza
- a második a Sugártértől a Csányi körútig
- a harmadik a Görgey utca a Posta parktól a Széchenyi utcáig
összesen mintegy 400 méteres szakaszára kerül sor.

Az augusztus 5-én megkezdett első ütem a „10-es” előtti szakaszt érinti, melynek keretében az alábbi beavatkozások történnek.
- az utca szellős, gyalogosbarát kialakítása érdekében elbontják az egykori várfalat jelölő faburkolatos beton emelvényt a hozzá kapcsolódó ágyással együtt
- a nehezen járható nagykockakő és terméskő utcaburkolatokat az utca főtér felőli részén alkalmazott térkőburkolat váltja fel
- az ágyásokba új, a viszonyokat jobban viselő talajtakaró növényzet kerül.

Az első ütem kivitelezési költsége 10 592 327 Ft, a szerződés szerinti befejezési határidő szeptember 17.

A további ütemek elvégeztetését a rendelkezésre álló pénzügyi forrás függvényében rendeli meg az Önkormányzat.

***
A Főtér – Fő utca rekonstrukció II. ütemében a Széchenyi utca átalakítási tervei 2009-ben lettek készen.

A kivitelezési munkák 2011. nyarán indultak meg és 7 hónap alatt fejeződtek be.

A program keretében az Eszterházy utca, a Katona Lajos utca, a Liszt Ferenc sétány, a Széchenyi utca és a Görgey utca egy része, a Testvérvárosi- és Diák köz újult meg.

A közműcseréket követően az utcák felszíni burkolatát is kicserélték. Elhelyezésre kerültek a közvilágítás új kandeláberei. Új utcabútorok, szeméttárolók és hirdetési oszlopok is kerültek a felújított utcákra.

A fejlesztés során 10 ezer négyzetméter új burkolat mellett, rámpák, lépcsők, támfalak, teraszok épültek, valamint ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, és 27 darab fa került kiültetésre.

A projekt összköltsége 952.207.392 forint volt. Ebből a támogatás összege 679.782.420. A Vác Főutca - Főtér Program II. üteme az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok