címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. július 27. | szombat
Olga és Liliána napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Újabb mintavételi eredmények

Újabb mintavételi eredmények

A választási ígéreteknek megfelelően már a jelenlegi önkormányzati ciklusban is rendszeres mintavételekkel kívánja a városvezetés ellenőriztetni Vác környezetszennyezési paramétereit. A Váci Polgármesteri Hivatal szakemberei a minap kapták meg a június 26-i – akkreditált laborral szerződés keretében elvégeztetett – mintavétel vizsgálatának eredményeit.

Ezekből az alábbi következtetések szűrhetők le.

A művelődési központnál lévő mintavételi ponton a mért ülepedő por (üp) mennyisége megfelel egy forgalmasabb út mellett mérhető mennyiségnek, illetve megfelel a nem messze levő mérőállomás adatainak is. Ebből megállapítható, hogy a dr. Csányi krt-i állomás mérései elfogadhatóak.
Ugyanakkor a Szérűskertben lévő, sportcentrum mellett levő mérőpont eredménye az ott zajló építkezés miatt ennél magasabb, de még megfelelő volt.

A mért adatok szerint a művelődési központnál a 30 napra kivetített üp-érték 4,17, a Szérűskertben 8,75 g/m2 volt. Az értékelési skála szerint 0-4 között kiváló, 4-8 között jó, 8-10 között megfelelő a pormennyiség.

A szintén június 26-án levett esővíz analitikák eredményei is nagyjából ugyanazok, mint amilyen adatok az első vizsgálati jegyzőkönyvben szerepeltek A polgármesteri hivatal tetején levett mintában a délről érkező csapadékban egyedül az ammónia értéke volt emelkedett. Ennek oka lehet közlekedési következmény, de származhat – például üzemek által használt – nitrogén tartalmú oldószerek bomlásából is.

A csapadékminta pH értéke a hivatal tetején lévő gyűjtőből 8,31, a václigetiből 7,93 volt, ami enyhe lúgosságot jelez. (A tiszta ivóvíz pH értéke 7,0, a "semleges csapadékvízé" a beoldódott szén-dioxid miatt 5,5-6,0)

Az ammónia tartalom határértéke ivóvízben 0,5 milligramm/köbdeciméter. Ezt az értéket a két mérésnél elérte, illetve túllépte a hivatal tetején lévő minta – június 3-án 0,60; június 26-án 0,50 volt. Fémnyomok minimális mértékű jelenléte mellett az egyéb vizsgált tartalom mennyisége a megengedett érték alatt volt.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok