címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. július 22. | hétfő
Magdolna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Érdekes programok, baráti beszélgetések fogadták a testvérvárosi delegációkat

Érdekes programok, baráti beszélgetések fogadták a testvérvárosi delegációkat

A jubileumi vigalmat Vác ezúttal is testvérvárosaival ünnepelhette meg. Ebben az évben hét település delegációja érkezett városunk meghívására: Deuil-La Barre (francia), Donaueschingen (német), Dubnica Nad Vahom (szlovák), Ipolyság (szlovák), Järvenpää (finn), Otrokovice (cseh) és Székelyudvarhely (erdélyi).

A hivatalos program keretében pénteken a Bauer utcai bölcsődében tartottak előadást a német szakemberek, mintegy folytatva az áprilisban megkezdett együttműködést. A programon a finn testvérvárosi delegáció is részt vett. Délután a Csányi körúti óvodát tekintették meg a vendégek, majd már kiegészülve a többi ország delegációjával, a vigalmi forgatagban és a nyitókoncerten vettek részt.

Mivel ebben az évben három partnertelepüléssel is jubileumot ünnepel az önkormányzat, ezért a koncertet követő gálavacsorán Järvenpää-vel a 40., Ipolysággal a 20., Otrokovice-vel a 10. évfordulót erősítették meg a települések elöljárói aláírásukkal: Järvenpää részéről Iiris Laukkanen polgármester, Ipolyság részéről Zachar Pál polgármester, Otrokovice részéről Hana Večerková látta el kézjegyével ismét a dokumentumot. Az esemény díszvendége volt Pertti Anttinen, Magyarország finn nagykövete is.
Matkovich Ilona polgármester köszöntőjében a partneri kapcsolatok sokszínűségére hívta fel a figyelmet, üdvözölve a testvérvárosokat, akikkel élő és intenzív a barátság, a kultúra, a művészet és egyéb más területeken is.

Szombaton egy különleges programon vehettek részt a külföldi vendégek: nyílt nap keretében megtekinthették a Váci Fegyház- és Börtön épületét, kipróbálhatták a kényszerítő- és kínzóeszközöket és a Doberdó körletrészt is megtekinthették, ahol korábban az AVH emberei dolgoztak. A látogatás mély benyomást tett rájuk, ugyanakkor a város és Magyarország történelmi múltjába is betekintést kaptak.

A folytatásban is egy érdekes programban volt részük: Kolodko Mihállyal járhatták körbe a Duna-Dráva Cement Kft-vel közös kiállítást. Nagy benyomást tett rájuk maga az alkotó és a tárlat is.

A programot követően megkóstolhatták a vendégek a lecsót, amelynek receptjét is elkérték a házigazdától, majd megtekintették a Váci Stadion épületét, ahol Iványi Károly, a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület elnöke ismertette meg velük a klub múltját, jelenét.
A delegációkat egy kötetlen kávézás keretében is üdvözölte a Városházán Matkovich Ilona, amelyen két alpolgármester mellett a városi képviselők közül többen is megjelentek. A program lehetőséget adott arra is, hogy köszönetet mondjanak a donaueschingeni idősotthon vezetőjének, Markus Bonserio-nak a közelmúltban Vácra szállított kamionnyi adományért. Szintén köszönet illette Szabados-Slezák Brigittát, a Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét, aki sokat tett azért, hogy az ajándékok Vácra jussanak.

Garay-Nagy Norbert és növendékeinek táblakép avatóján is részt vettek a testvérvárosi delegációk, majd este a vigalmi programokat, koncerteket élvezhették együtt magyar barátaikkal.

A hét testvérvárosi delegáció ebben az évben is elégedetten, dicsérő szavakkal búcsúzott el Váctól, bízva a további együttműködésben.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok