címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 30. | vasárnap
Pál napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Tények az új váci szakrendelő meg nem építéséről

Tények az új váci szakrendelő meg nem építéséről

A választási kampányban és még a napokban is több félrevezető tájékoztatás hangzott el az immár 7 éve megígért új váci járóbeteg szakrendelő sorsáról. Az alábbiakban – szigorúan a tényekre hagyatkozva – összefoglaljuk, miért nem valósul meg a 2017-es kormányhatározat által rögzített beruházás.

A 2017-es kormányhatározat ÚJ váci rendelő építéséről szól – 98/2017. (IV. 27.) „Jávorszky Ödön Kórház Vác: új járóbetegszakrendelő-tömb építése”. Ezt 2018 januárjában Rétvári Bence sajtótájékoztatón erősítette meg.

Két éven keresztül nem történt jelentős előrehaladás.

Majd az új városvezetés megkötötte a szükséges tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét, megfogalmazta javaslatait:
- a tervezett nővérszálló könnyebben legyen megközelíthető,
- a mentőbejáró legyen fedett,
- a gépjárműves kiszállási lehetőség közel legyen a kórház főbejáratához,
- a buszforduló ne kerüljön távolabb a főbejárattól.

A szükséges tervet a képviselő-testület elfogadta.

A szakrendelő, valamint az új nővérszálló épületének tervére az építési engedély kiadásra került.

Ám 2021 karácsony táján kormánydöntéssel szinte teljesen törölték a beruházásra szánt forrásokat.

Tavaly ősszel Matkovich Ilona polgármester levélben hívta személyes egyeztetésre az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét. Ő válaszában leírta, hogy felmérték a FELÚJÍTÁS lehetőségét, az ehhez szükséges forrásigényt, és türelmet kért, amíg a finanszírozás megoldódik.

Ugyanakkor még a választás után, napjainkban is arról szól a kormánypárti propaganda, hogy a városvezetés átlátszó, szakmaiatlan lépéseivel hátráltatta a beruházáshoz szükséges telekcserét. A tény az, hogy a telekcsere szerződésről szóló testületi határozat még 2020-ban elfogadásra került. Viszont a szerződés véglegesítését az Országos Kórházi Főigazgatóság csak a következő nyáron küldte meg aláírásra az önkormányzatnak – az aláírás a lehető legrövidebb idő után meg is történt. (Arról a telekcseréről van szó, amelyről már korábban kiderült, hogy immár lényegtelen, hiszen új épületről már szó sincs, csak tatarozásról.)

Pár hónapja a kormánypárti polgármesterjelölt bejelentette: „kiírták a pályázatot a váci szakrendelő felújítására”. Ezt Rétvári Bence megcáfolta: csupán társadalmi egyeztetésről szólt a dokumentum, ráadásul már csak nyílászáró cseréről és tatarozásról beszélt Vác országgyűlési képviselője.

Az egyeztetés lezárultával jelent meg egy uniós finanszírozáson alapuló pályázat, amelyre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adhat be igényt arra, hogy több (közte a váci szakrendelő) létesítményben mit kíván ebből a forrásból megvalósítani. Természetesen már szó sincs ÚJ szakrendelő felépítéséről. Amennyiben az OKFŐ-pályázat tartalmaz majd valamilyen, a váci létesítményben végzendő munkát, és arra nyer is forrást, úgy annak megvalósítási határideje 2026 nyara lesz.

Friss információ, hogy az említett pályázat igénybejelentési határideje eredetileg 2024. június 10. volt, ám ezt nemrég július végéig kitolták.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok