címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 30. | vasárnap
Pál napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Fantasztikus gyermekmedence épült a váci strandon

Fantasztikus gyermekmedence épült a váci strandon

A pont egy éve átadott és a gyermekek által igen kedveltté vált Duna-parti nagyjátszótér mellett immár a közelében lévő strandon is egy új gyermekparadicsom várja a kicsinyeket: átadták a modern, többfunkciós gyermekmedencét.

A csütörtöki avató egy nappal előzte meg a váci strand idei szabadtéri nyitását. Az eseményen a létesítményt üzemeltető Váci Sport Nonprofit Kft. vezetője, Gulyás Zoltán köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a gyermekeket 40 év elteltével várja új medence. Mint mondta, ez az egészen piciktől a kisiskolásokig kiszolgálja a kicsiket.

Avatóbeszédében Matkovich Ilona felidézte azokat a problémákat, amelyek hátráltatták a munkát. Előbb kiderült, hogy teljesen új medencét kell kialakítani, majd az építőipar problémái akadályozták és drágították a megvalósítást. Végül közel 170 millió forintos városi finanszírozással valósult meg ez a csodás építmény. A polgármester hosszan sorolta a létesítményben létrehozott vendégbarát felújításokat, majd kitért azokra a tervekre, melyeket a jövőben szeretne a városvezetés megvalósítani. Az öltözők és szociális blokkok megújítása mellett az energetikai fejlesztés során napelemes bővítésre kerül sor és kielégítve a megnövekedett úszásigényt szeretnének egy tanuszodát is létrehozni a városban.

Matkovich Ilona a közreműködők munkája mellett a váci emberek türelmét is megköszönte, ugyanakkor elmondta: biztos benne, hogy az élményelemek, a csúszda, a vízágyúk, a csobogó feledtetik a várakozást és sok-sok örömteli pillanattal gazdagítják gyermekeinket.

A polgármester köszönő szavaihoz csatlakozott a választókörzet képviselője, Inotay Gergely is. Az alpolgármester megemlítette azokat a belvárosi beruházásokat, melyek nem csupán az itt lakók számára, hanem minden vácinak és az idelátogatóknak „prémium minőségű” fejlesztéseket jelentenek.
Az avató ünnepségen a Kisvác-Középvárosi Óvodák Nyár utcai tagóvodájának gyermekei nagy taps kíséretében idézték meg a strandolás élményeit.

***
A Váci Strand és Uszoda intézmény területén az új gyerekmedence megvalósítása során az alábbi munkák valósultak meg:
1. elbontották a korábbi 70 m2-es vízfelületű gyerekmedencét, a körülötte levő térkő burkolattal és zuhanyzóval együtt
2. megépítettek egy új, összesen 70 m2 vízfelületű, 26-28 °C vízhőmérsékletű, csempézett gyerekmedencét, mely tartalmaz:
a. egymásba metsző 45 cm mélységű 47 m2-es óvodás medencét, fa ülőfelülettel, rozsdamentes acél korláttal határolva
b. egy 15-20 cm mélységű, 25 m2-es baba medencét, rozsdamentes acél korláttal határolva
c. egy közös lábmosót.
Az óvodás medencét és a pancsoló medencét egy ívelt mozaikcsempézett fal határolja el egymástól. A mozaik csempén látható az óvodás medence felőli oldalon a Március 15. téri épületek homlokzata, melynek víz alatti részein „katakomba labirintusban” lehet eljutni egyik épületből a másikba. A baba medence felőli oldalra a Dunakanyar hegyvonulata került, hajókkal, tengeralattjáróval, repülővel, léghajóval.
3. berendezésekkel együtt megépült egy új vízgépészeti akna a látványelemek működtetéséhez és vezérléséhez
4. az új építmény élményelemei:
a. ívelt mozaikcsempézett fal tetején „folyóka”, aminek használata a gyerekekre van bízva: labdát-, kishajót úsztathatnak, eltorlaszolhatják, malmot hajthatnak vele
b. óvodás medence: 1 db csúszda, 1 db vízágyú, 1 db vízgomba
c. baba medence: 3 + 1 db katica
5. új hatszögletű, 3 színes ponyvás napvitorla lett elhelyezve árnyékolás céljából
6. új térkő burkolat épült, a folyóka rendszer felújításával
7. új háromállásos zuhanyzó lett elhelyezve
8. az akadálymentes megközelítés érdekében lejtős gyalogutak, járdák készültek
9. használaton kívüli beton burkolatok el lettek bontva füves zöldfelület visszapótlással a zöldfelületi szintmutató tartásához
10. letisztították a telekhatáron álló kőkerítés felületét
11. műkő gyámos padok javítása, mázolása történt meg
12. a gyerekmedence téli időszakban szükséges védelmét egy méretre szabott takaróponyva biztosítja

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok