címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 30. | vasárnap
Pál napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Elkészült az újjávarázsolt Szent István tér

Elkészült az újjávarázsolt Szent István tér

Szerdán délelőtt hivatalosan is átadta az önkormányzat a felújított és nagyarányú fejlesztés után igazi közösségi területté alakított Szent István teret.

A Márvány térként is emlegetett forgalmas közterület rendbetétele már az előző, kormánypárti városvezetéssel szemben is jogosan megfogalmazott lakossági igény volt. Végül ezt a 2019-ben a váci polgárok bizalmából kétharmados testületi többséget szerző Összefogás Vácért vállalta fel, hogy az elhanyagoltság miatt balesetveszélye állapotú teret felújítja.

A munkák történetét és a kivitelezés nehézségeit a mai avatón Matkovich Ilona sorolta. Elmondta: eredetileg a burkolatcsere volt betervezve, ám aztán egy nagyobb változást hozó, átfogó fejlesztést hajtottak végre két ütemben.

A modern közösségi tér kialakításának költségeit a váci emberek közpénzéből, városi költségvetésből finanszírozták, mintegy 270 millió forint értékben. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek a Szent István tér újjászületésében.

A körzet képviselője, Jess Kinga is megemlítette, hogy kezdetben egyszerűbb, gyorsabb felújítás szerepelt a térrel kapcsolatban, de örömét fejezte ki, hogy végül az elkészült munka egy csodás teret adott a váciaknak és a városba látogatóknak. A képviselő a tervezők és kivitelezők mellett köszönetet mondott az erre közlekedőknek is a türelmükért, mely cseréjeként egy olyan közterület alakult ki, amire büszke lehet a város.

***

Az alábbiak épültek meg a Szent István téren:
– akadálymentesítés
– vízelvezetés
– támfal átépítés
– faverem rácsok kialakítása
– 331 nm-en új burkolat
– 6 fúvókás csobogó, programozható vízjátékkal, három színű LED megvilágítással;
– automata öntözőrendszer
– továbbfejlesztett térvilágítás,
– segélyhívó,
– ingyenes wifi elérhetőség, telefon és bicikli töltési lehetőséggel,
– 4 darab térfigyelő kamera,
– kényelmes, modern utcabútorok (20 db 2 személyes pad, 3 db szemetes, 2 db csikkgyűjtő),
– a térbelsőben 2, a térbelsőt határolóan további 3 zöldfelület (318 tő cserje, 303 tő évelő, 290 tő rózsa és 1500 db hagymás növény),
– csatornahálózat cseréje a tér és az épület esővíz elvezetésének megoldásával,
– a zászlótartó oszlopok felújítása.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok