címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 30. | vasárnap
Pál napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Váci megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

Váci megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

Ebben az esztendőben is a Duna-parti Országzászlónál tartották meg a trianoni békediktátumra emlékező városi rendezvényt.

A Magyar Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye a nemzet összetartozásának tanúságtételről, a trianoni eseményekre emlékezve, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Az idei váci eseményen a Himnusz közös eléneklését követően Balogh Zalán, a váci Madách Imre Gimnázium tanulójának szavalatát hallgatták meg a résztvevők.

Emlékező beszédében Matkovich Ilona elsőként a trianoni aláírás történelmi előzményeit, politikai hátterét idézte fel. A polgármester szomorú adatokat sorolt arról, hogy az ezt követő száz esztendő alatt milyen mértékben csökkent az akkor hazánk területéről elcsatolt nagyvárosok magyar ajkú lakossága.

„A fájdalmunk közös, de közösnek kéne lenni a hitünknek magunkban, hogy a mai Magyarországon is élhetünk teljes életet, sőt, azért kell dolgoznunk, hogy az egyre csökkenő számú határontúli magyarokkal megéljük a tényleges összetartozást, amely a szereteten, elfogadáson, és az egymás felé mutatott jószándékon alapul. Nem szabad megengedni, hogy Trianon traumáját egyes politikai erők kihasználják, és az embereket egymás ellen fordítsák” – hangsúlyozta a városvezető, rámutatva arra, hogy minden felelős politikusnak azon kell dolgoznia, hogy a XXI. század hozzon gyógyírt a XX. század sérelmeire.

Emlékező beszédét Matkovich Ilona így zárta: „Gondoljunk kárpátaljai testvérvárosunkra, Técsőre, amelynek lakossága háborúban él évek óta, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Gondoljunk a hozzánk menekült kárpátaljai családokra, és segítsük őket, ha segítségre van szükségük. Ezzel mutatjuk ki igazán irántuk érzett tiszteletünket, hogy erősítjük bennük a hitet, hogy mi igazán összetartozunk.”

A folytatásban Sándor Péter színész előadása következett.
A rendezvény végén az önkormányzat, az egyházak, a pártok, civil szervezetek képviselői és a jelenlévő polgárok koszorúk, virágok elhelyezésével tisztelegtek az elődök emléke előtt, majd a Szózat eléneklésével zárult az önkormányzat és a művelődési központ által szervezett városi megemlékezés.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok