címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. szeptember 29. | vasárnap
Mihály napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Fórum a váci foci jelenéről, jövőjéről

Fórum a váci foci jelenéről, jövőjéről

Egy héttel ezelőtt került a nyilvánosság elé a felnőtt váci labdarúgást eddig a Nemzeti Bajnokságban képviselő helyi fociklub azon elnökségi döntése, mely szerint a Vác FC a továbbiakban nem versenyeztet egyik osztályban sem csapatot. Mivel ezzel a városi tulajdonú stadion jövője még inkább kérdésessé vált, a kialakult helyzetről polgármesteri kezdeményezésre fórumot tartottak csütörtökön a Városházán.

A közel 50 érdeklődő részvételével megtartott másfél órás beszélgetés elején Matkovich Ilona elmondta: az önkormányzat az utánpótlássport prioritásán túl elkötelezett a minél magasabb szintű versenysport mellett is. Érdekelt abban, hogy tiszta viszonyok mentén jövőképük legyen a focizni vágyó váci gyerekeknek, fiataloknak, rendszeres szórakozása legyen a focibarátoknak. (A fórum közben a jelenlévők kivetítőn láthatták a stadion sajnálatosan leromlott állapotáról készült fotókat.)

Miután a polgármester összefoglalta az önkormányzat által nyújtott támogatásokat és a problémák megoldására tett lépéseit, Pető Tibor a Vác VLSE elnöke (e klub tulajdona a Vác FC Kft.) igyekezett elhárítani az egyesülettel és személyével kapcsolatban felmerült felelősséget. Ám a fórum további részében rendre elhangzott olyan felszólítás a teremben ülő szurkolóktól és edzőktől, miszerint le kell mondania és többekkel távoznia kell a váci labdarúgásból. (Még azt is megkérdőjelezték, hogy Pető Tibor egyáltalán tagja a klubnak…)

A levezetőként közreműködő Matkovich Ilona több alkalommal igyekezett a jelenleg a stadiont egyedül használó VVLSE és más utánpótlásnevelő klub jövőbeni együttműködésre fókuszálni, de például az is erős hangsúlyt kapott a szurkolóktól, hogy az NB III-as Bánkkal tervezett szoros kapcsolattal nem értenek egyet és váci játékosokkal felálló váci csapatot szeretnének látni.

A fórum záró részében az elmúlt évtizedekben sportmecénásként és sportvezetőként is nagy tiszteletnek örvendő – támogatásáért korábban egyéni Pro Urbe Díjjal kitüntetett – Lebán Tibor elevenítette fel nosztalgiával a váci futball dicső múltját, majd, mint a Felügyelő Bizottság elnöke, megfogalmazta: sokadszor is új mérföldkőhöz ért a foci városunkban. Mint mondta: a korábbi, hasonló nehéz helyzetekben már követett utat kell most is választani – új vezetéssel és elképzelésekkel, a sportágban szerepet vállalók együttműködésével kell ismét az őt megillető szintre emelni a jelenleg igen rossz állapotban lévő, gondokkal sújtott váci focit.

A fórum bezárásaként a polgármester megerősítette: az önkormányzat megad minden tőle telhető és jogilag lehetséges segítséget a kilábaláshoz, ám a váci emberek bizalmát élvezve kötelessége a városi tulajdon és a közpénz feletti őrködés. Ezért ezután is – a demokratikus módon meghozott döntések nyomán – megteszi az ebben a helyzetben szükséges lépéseket.

Feladó: Városháza

EU pályázatok